Καλώς ήλθατε στο Wireless Amateur Network of Amaliada

Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργείτε θέματα, να δημοσιεύετε απαντήσεις σε υπάρχοντα νήματα, να αλληλοεπιδράτε με τους συναδέλφους σας, να αποκτάτε το δικό σας ιδιωτικό messenger και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορο και εντελώς δωρεάν, οπότε τι περιμένετε;

Φοιτητική εστία: Φραγκαβίλλας

K

Kosata

Guest
Αξιότιμοι κύριοι, γεια σας,

Είμαι φοιτητής στο τμήμα ΕΠΔΟ του παραρτήματος Αμαλιάδας. Κατέχω εμπειρία ως τεχνικός δικτύων και υπολογιστών καθώς επίσης έχω ασχοληθεί και προσωπικά με τον συγκεκριμένο κλάδο ώς "χόμπι", επομένως ξέρω αρκετά πράγματα πάνω σε αυτόν. Ο λόγος για τον οποίο σας στέλνω είναι για να σας πω ένα μεγάλο μου πρόβλημα που με απασχολεί ως φοιτητή και ενίοτε ως "κάτοικο" της φοιτητικής εστίας στην Φραγκαβίλλα, και μαζί εάν γίνεται να μπορέσουμε να βρούμε μια "μέση λύση", εάν είναι εφικτό βέβαια.

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, ώς φοιτητές έχουμε την ανάγκη για πληροφόρηση. Είτε πρόκειται για την απλή ενημέρωση γεγονότων, είτε πρόκειται για την εύρεση σημαντικών πληροφοριών για την εκπλήρωση πτυχιακής εργασίας και εργαστηριακών ασκήσεων. Ωστόσο αυτή μας η ιδιότητα στο περιβάλλον το όποιο βρισκόμαστε μας καθιστά αδύναμους, διότι δεν υπάρχει κανένα είδος διασύνδεσης προς την μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης, που όλος ο κόσμος ξέρει ως Internet. Κι έτσι με δυσκολία (προσωπικά τουλάχιστον) μπορούμε να ολοκληρώσουμε έρευνες, αναζητήσεις, και ενημερώσεις πάνω στο αντικείμενο το οποίο την εκάστοτε στιγμή μας έχει "δοθεί" να ολοκληρώσουμε.

Συνεπώς έχω δύο βασικές ερωτήσεις να σας κάνω με βάση το παραπάνω προβληματισμό μου:
1ον Υπάρχει πρόσβαση στο Internet διαμέσου του δικτύου του Wana ; και
2ον υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουμε να συνδεθούμε στο δίκτυο σας;​


Έχετε υπόψην πως η φοιτητική εστία της Φραγκαβίλλας στεγάζει εως και 40 φοιτητές ετησίως.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Καλώς τον!

Είναι χαρά μας να ενδιαφέρονται νέοι άνθρωποι και νέα μέλη γενικά για το WANA.

Σχετικά μ' αυτό που λες, η απάντηση είναι ναι και στα δύο ερωτήματα. Αλλά θέλει κάποιες εξηγήσεις:

1. Το WANA δεν είναι παροχέας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Είναι όμως μια μικρογραφία του διαδικτύου. Όπου κάθε μέλος, μπορεί να έχει πρόσβαση σε e-mails, voip, on line games, downloading, συζητήσεις, σεμινάρια κτλ. Εδώ και καιρό, για την πρόσβαση στο internet, υπάρχουν δύο πρακτικές που χρησιμοποιούνται μέσα στο δίκτυό μας. Η μία είναι να μοιραστούν δύο ή περισσότερα μέλη το κόστος μιας ADSL γραμμής και τη χρήση της με VPN, και η άλλη είναι ο proxy server. Από το 2009, λειτουργεί proxy server στον κόμβο μου που δίνει δωρεάν ίντερνετ σε όλο τον κόσμο που χρειάζεται και είναι συνδεδεμένος στο wana. Είτε μέσω των Access Points που υπάρχουν ανα την Αμαλιάδα, είτε σε κόμβους και χρήστες που δεν έχουν δική τους γραμμή. Είναι ένας πολύ γρήγορος και αποδοτικός server, αλλά έχει και 2-3 περιορισμούς, όσον αφορά κάποια sites που φιλτράρονται και την ταχύτητα που δεν είναι πάνω από 10mbits ανά client. Όπως όμως όλο το δίκτυο είναι μια ερασιτεχνική προσφορά που δεν είναι εγγυημένη 100%. Αν για κάποιο λόγο εγώ δεν μπορώ, υπάρχει περίπτωση να σταματήσει τη λειτουργία του. Μέχρι τώρα πάντως λειτουργεί απρόσκοπτα εκτός από τις περιόδου διακοπών της σχολής μου (Αύγουστο και διακοπές Χριστουγέννων - Πάσχα).

Υπάρχει στα σχέδια μας όμως να μεταφερθεί ο proxy στα γραφεία του εμπορικού συλλόγου που έχουμε κόμβο και να μοιράζει την adsl του εμπορικού, οπότε θα μπορεί να δουλεύει συνεχώς.

2. Σκοπός του δικτύου μας είναι να εξαπλωθεί όσο γίνεται. Ως εκ τούτου, θέλουμε νέα μέλη. Το μόνο που πρέπει να λύσουμε είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για να γίνει κόμβος στην φραγκαβίλα, καθώς και να καθορίσουμε το κόστος του εξοπλισμού. Σαν πρώτο βήμα καλό είναι να μπεις και να καταχωρήσεις το στίγμα σας στο wind (http://www.wana.gr/wind/ ). Μετά πρέπει να βρούμε με ποιόν θα συνδεθείτε και τί εξοπλισμός θα χρειαστεί.

Εκ πρώτης όψεως δεν βλέπω κάποιον από τους κόμβους μας να καλύπτει τη δική σας περιοχή. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε ένα interface σε κάποιον από τους κόμβους μας, αλλά κι εσείς θα πρέπει να δείτε αν έχετε οπτική επαφή που είναι απαραίτητη για τη σωστή σύνδεση. Έχετε κάποιο ψηλό σημείο; Μετά είναι ο δικός σας εξοπλισμός. Αλλά τι θέλετε; Απλώς έναν κόμβο, που απ' αυτόν θα συνδέεστε με ethernet cables ή θέλετε να δημιουργηθεί και ένα ασύρματο access point εκεί για να συνδέεστε και ασύρματα; Ίσως ο Δεσπότης να μπορούσε μάλιστα να σας εξασφάλιζε τον εξοπλισμό. Θα στοιχίσει 150 με 200 euros για κάτι καλό (ενώ κάτι τελείως απλό αλλά περιοριστικό μπορεί να κοστίσει και 70ε), και έχω και άτομα που μπορούν να του το προτείνουν. Αν μάλιστα μάθει, οτι έτσι θα έχει δωρεάν ίντερνετ ίσως είναι ένα κίνητρο. Μακάρι να είχε λεφτά ο σύλλογος να σας προμηθεύαμε εμείς τον εξοπλισμό όλον. Αλλά είμαστε σε δύσκολες εποχές. Μας λείπουν κι όλας ;-)

Ας πούνε όμως κι οι άλλοι εδώ μέσα τη γνώμη τους, και πείτε μας κι εσείς τι σκέφτεστε για να ξέρουμε καλύτερα. Είστε πολλοί που ενδιαφέρεστε; Για πες μας περισσότερα;
 

ducky

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Μαρτίου 2008
Αναρτήσεις
251
Reaction score
2
Points
18
Να κάνουμε έρανο υλικών μεταξύ μας και να τους βάλουμε έναν κόμβο. Αν μετά χρειάζονται dedicated γραμμή inet, το βλέπουμε.
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Να κάνουμε έρανο υλικών μεταξύ μας και να τους βάλουμε έναν κόμβο. Αν μετά χρειάζονται dedicated γραμμή inet, το βλέπουμε.

Μωρέ, κάτι θα βρούμε, αλλά το δύσκολο μου φαίνεται στο που θα συνδεθούν. Το πιο κοντινό σημείο με οπτική νομίζω οτι είναι του Zaf, οπότε θέλει καινούριο router αν είναι για εκεί με 4 ifs άρα πάμε για 800ρι RB, ή ένα δεύτερο μικρό και επιπλέον εξοπλισμό... ίδωμεν. Ας μας πουν πρώτα πως το σκέφτονται τα παιδιά.
 

ducky

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Μαρτίου 2008
Αναρτήσεις
251
Reaction score
2
Points
18
οκ, προσωπικά δεν γνωρίζω πως έχουν τα πράγματα στους κοντινούς τους κόμβους και δεν μπορώ να έχω γνώμη... Νομίζω όμως ότι έχει νόημα να κινηθούμε για να συνδέσουμε την εστία και τα παιδιά εκεί, μια και είναι φοιτητές απο άλλα μέρη και είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση - άσχετα αν στην ουσία καλείται ο σύλλογος να καλύψει υποδομές που έπρεπε να έχουν οργανωθεί απο τους αρμόδιους..... Ίσως να πρέπει να ανοίξει ένα σχετικό thread στα ενδοσυλλογικά για να κουβεντιαστεί εκεί..... Πάντως λογικά θα πρέπει να υπάρξει και ένας υπεύθυνος απο την πλευρά τους για να γίνουν οι συνεννοήσεις.
 
K

Kosata

Guest
Σας ευχαριστώ όλους για την γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σας,

Επικοινώνησα με τον προϊστάμενο της εστίας, και μου είπε πως η εγκατάσταση ίντερνετ είναι καθαρά θέμα των φοιτητών και πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να γίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως είναι κάτι που θα μείνει και για τους επόμενους.

Μερικές από τις σκέψεις μου έχουν ως εξής:
  • Σίγουρα θα χρειαστεί κάτι σε ασύρματο access point έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτό απλά το θέμα είναι να καλύπτει τα όρια του κτηρίου γιατί όπως είναι γνωστό το σήμα εξασθενεί με εμπόδια όπως οι τοίχοι κτλ.
  • Σύνδεση σε περισσότερους κόμβους ίσως να έλυνε το πρόβλημα του εύρους σε συνάρτηση με τον αριθμό των δωματίων.
  • Δυναμικός έλεγχος του bandwidth της γραμμής με βάση το ποσοι clients είναι συνδεδεμένοι και όχι ακολουθώντας standar ταχυτητα. Πχ. Για μία σύνδεση 10 Mbps Όταν στο access point είναι συνδεδεμένοι δυο clients τοτε το bandwidth διαμοιράζεται από κοινου σε 5Mbps στον καθένα. Ενώ όταν στο access point είναι συνδεδεμένοι 5clients το bandwidth για τον κάθε ένα πέφτει στα 2Mbps.
  • Τέλος, ένα από τα παιδία έχει φτιάξει ασύρματη σύζευξη με κάποιον απομακρυσμένο φίλο του και μοιράζονται από κοινού τα έξοδα μιας διαμοιραζόμενης μεταξύ τους dsl γραμμής, επομένως τίθεται και το θέμα «αγοράς» μέσα από τους κόμβους bandwidth εφόσον γίνουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Thatʼs all!

Μέχρι τότε θα ήταν καλό να μου προτείνετε διάφορες λύσεις εξοπλισμού με βάση το παραπάνω σκεπτικό (εάν το κρίνετε σωστό).
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Πες μας αν όλα τα δωμάτια είναι στην ίδια πλευρά του κτηρίου. Δηλαδή εκεί που είναι η είσοδος; Ή μερικά είναι απ' αυτή την πλευρά και μερικά από την πίσω; Αν είναι η πρώτη περίπτωση με μια panel κεραία και ένα ασύρματο router απέναντι να σας κοιτάζει θα έχετε όλοι πολύ καλό σήμα. Μιας και είναι τα παράθυρα εκεί. Και φυσικά μιλάμε για 802.11b που φτάνει θεωρητικά μέχρι 10 mbps. Άντε g, όχι σε a. Με a, θα συνδέεται ο κόμβος σας με έναν δικό μας.

Σύνδεση σε περισσότερους κόμβους είναι λίγο δύσκολο. Από θέμα οπτικής και μόνο. Προς εκείνη την πλευρά της Αμαλιάδας, μόνο ένας κόμβος βρίσκεται, κοντά στο νοσοκομείο. Όλοι οι άλλοι, είναι από το κέντρο και βόρεια. Και αποκλείεται να υπάρχει καλή οπτική επαφή.

Από κόμβο σε κόμβο, οι ταχύτητες φτάνουν και στα 40mbits. Σε εσάς, άντε να πούμε οτι με μέτρια ορατότητα θα φτάσετε 20mbits από τον κόμβο που συνδέεστε. Όμως αυτή δεν είναι και η ταχύτητα του ίντερνετ αλλά του εσωγτερικού μας δυκτίου. Πρακτικά δεν πρόκειται ποτέ να έχετε πρόβλημα. Ο proxy μου κάνει αυτό που λες παραπάνω. Δηλαδή, έχει όριο συνολικά 12 mbits και όταν είναι πολλοί, το μοιράζει. Όταν είναι ένας έχει όριο τα 10. Αλλά, από το πρώτο μήνυμά σου, μου έγραψες οτι το ίντερνετ το θέλετε κυρίως για web απ' ότι κατάλαβα. Τι σε νοιάζει η παραπάνω ταχύτητα; Ακόμη και αρχεία να κατεβάζετε, μια χαρά θα είναι. Εκτός και θέλετε ο καθένας να κατεβάζει από rapidshare ή torrents 24/24. Τότε ναι, δεν θα είναι αρκετή. Πάντως και τα παιδιά στην Καλαμάτα που είχα proxy και από 40 άτομα συνέχεια επάνω του, δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την ταχύτητα. Πάντως έχετε υπόψην σας, αυτό. Η γραμμή είναι σφαίρα για web, e-mail, κτλ. Για άλλες χρήσεις, θα πρέπει να ψάξετε άλλες λύσεις. Και εννοώ dedicated adsl δική σας μόνο...

Η ζεύξη του φίλου σας με κάποιον άλλο, σε τί συχνόηττα είναι; Πιθανόν αν είναι σε a, να κάνει χαλάστρα σε μια καθαρή καλή σύνδεση με δικό μας κόμβο. Εκτός και ρυθμίσουμε τις συχνότητες.

Μπες στο wind και βάλε το στίγμα σας πάντως. Και καλό είναι να βάλεις και το στίγμα του άλλου που είναι συνδεδεμένος ασύρματα.

Έχω ήδη στο μυαλό μου ένα μοντέλο τοπολογίας που σας ταιριάζει, και μπορώ να σου πω κι εξοπλισμό. Αν και θέλω να αφήσω και κάτι για τον Κορκόδειλα :cool:
 

koRkodilas

Well-Known Member
Wireless Neutrons
Εγγραφή
7 Ιουνίου 2009
Αναρτήσεις
1.198
Reaction score
29
Points
48
40 ατομα δεν ειναι και λιγα.. Δλδ αν καποιος σας δωσει access απο τη δικη του dsl, απλα την ξεχναει. Η καλυτερη λυση ειναι να εξυπηρετειστε απο καποιον proxy ο οποιος θα εχει οριο ανα connection ας πουμε 1-2-3mbit.
Επισης αυτο που ονομαζεις "Δυναμικός έλεγχος του bandwith" απο τη στιγμη που θα συνδεεστε ασυρματα γινεται αυτοματα. Αλλα 40 ατομα πανω σε μια κεραια ειναι αδυνατον. 10 ατομα σε μια κεραια ειναι απλα πολυ δυσκολο.
Ή βαζετε 2-3 κεραιες να καλυπτουν τον χωρο ειτε συνδεεστε ενσυρματα.
Βασικα στειλε καμια φωτο για το πως ειναι η εστια.
Την καλυτερη οπτικη, παντως, πρεπει να την εχουν με motso

Πάντως και τα παιδιά στην Καλαμάτα που είχα proxy και από 40 άτομα συνέχεια επάνω του, δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την ταχύτητα.

αλλος ο proxy της καλαματας και αλλος ο δικος μας, μη μπερδευεσαι.
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
αλλος ο proxy της καλαματας και αλλος ο δικος μας, μη μπερδευεσαι.

Δεν μπερδεύομαι... ο δικός μας είναι πιο γρήγορος :p:p:p

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι να συνδέονται όλοι ασύρματα. Εγώ είπα μια πανελ για να συνδέονται μερικοί όοοοοταν και όποτε χρειάζεται. Εννοείται οτι όλοι πρέπει να συνδέονται ενσύρματα. Θα χρειαστούν και κανα 6ρι 8ρια switches.

ΥΓ. Και εδώ που τα λέμε, τα άτομα που μένουν εκεί είναι 40 max. Δεν συμαίνει οτι όλοι θα θέλουν να συνδεθούν ή οτι όλοι θα είναι μέσα ταυτόχρονα. Άσχετα αν εμείς πρέπει να το σχεδιάσουμε για να είναι έτσι.
 

raven

Member
Wireless Neutrons
Εγγραφή
16 Ιουνίου 2007
Αναρτήσεις
426
Reaction score
2
Points
18
Age
50
Περιοχή
Αμαλιάδα
2o rb να βγάλω και εγώ ένα link :D
Εσυ κάτσε καλα γιατι με τα τόσα λινκ που εχεις βγάλει με εχεις σακατεψει στο παρασιτο και δεν μπορω να συνδεθω :)
 

ducky

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Μαρτίου 2008
Αναρτήσεις
251
Reaction score
2
Points
18
Ερώτηση που μου έρχεται κοιτόντας το χάρτη: ο κόμβος calceto δεν παίζει;
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Ερώτηση που μου έρχεται κοιτόντας το χάρτη: ο κόμβος calceto δεν παίζει;

Φώτη, άσχετα αν παίζει ή όχι, δεν μπορούμε να βασίσουμε link με έναν τόσο απαιτητικό κόμβο που θα περνάει τέτοια κίνηση, από κόμβο πελάτη, κι όχι, Αccess Point που είναι φτιαγμένο για πολλά interfaces και μεγάλη κίνηση. Αυτοί οι κόμβοι είναι όσοι αποτελούν το ring και συνδέονται με point to point. Δεν είναι σωστό κάποιος που συνδέεται πάνω σε μια sector με άλλους 5 πχ να δίνει προς τα πίσω και άλλα links. Εκτός από τις κεραίες, κατά μεγάλο ποσοστό, πρόκειται για πελάτες που έχουν μικρό κι αδύναμο router με 1 ασύρματο interface.

Στην ανάγκη όλα γίνονται βέβαια, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που θεωρητικά υπάρχουν απαιτήσεις σε bandwidth, πάμε σε κάτι πιο σωστό.

ΥΓ. Ο caltsetos παίζει, αλλά ανήκει στην παραπάνω περίπτωση, και μάλιστα είναι σε χαμηλό σημείο που δεν έχει οπτική για τόσο μακρυνό link με τίποτα.
 

koRkodilas

Well-Known Member
Wireless Neutrons
Εγγραφή
7 Ιουνίου 2009
Αναρτήσεις
1.198
Reaction score
29
Points
48
ερώτηση που μου έρχεται κοιτόντας το χάρτη: ο κόμβος calceto δεν παίζει;

αποκλειεται! δεν το δεχομαι!
αποκλειεται να κοιταξες το χαρτη και απο ολους τους κομβους μας το μυαλο σου να πηγε πρωτα στον καλτσετο για να βγει το λινκ! αποκλειεται! το λες για πλακα! αποκλειεται!
:p
 

ducky

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Μαρτίου 2008
Αναρτήσεις
251
Reaction score
2
Points
18
κάποιο επεισόδιο έχω χάσει ... βρε δεν σκέφτηκα πρώτα - πρώτα τον calceto - αναρωτήθηκα μόνο τι γίνεται εκεί και μήπως υπάρχει κάποιο if ελεύθερο.... :)
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Δεν ξέρω γιατί δεν έχουν απαντήσει ακόμη τα παιδιά σ' αυτά που ρωτάμε, παρ' ότι γράφουν σ' άλλα topic στο forum, αλλά εγώ προχώρησα ένα βήμα παραπέρα, και ήρθα σ' επαφή με κοντινό άτομο του Μητροπολίτη.

Μου είπε λοιπόν, να κάνουν ένα έγγραφο προς αυτόν και να ζητάνε αν μπορεί να τους χορηγήσει τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί. Αν υπάρξει ζήτημα, θα γίνει και θετική εισήγηση από τον γνωστό μου. Λογικά δεν θα αρνηθεί να κάνει ένα έξοδο πάγιο που θα εξασφαλίζει για όλες τις επόμενες φουρνιές πρόσβαση στο δίκτυο.

Όταν λοιπόν με το καλό ορίσουμε τις προδιαγραφές και βρούμε τι εξοπλισμός μας κάνει, θα έχουμε μια εναλλακτική περισσότερη για την χρηματοδότηση του όλου project. Είπα και στον πρόεδρά μας, να ρίξει μια ματιά στο thread και να δει μήπως η τράπεζά του μπορεί να αναλάβει τίποτα, αλλά δεν έλαβον απάνδηση.
 

raven

Member
Wireless Neutrons
Εγγραφή
16 Ιουνίου 2007
Αναρτήσεις
426
Reaction score
2
Points
18
Age
50
Περιοχή
Αμαλιάδα
Να υπενθυμισω οτι εχουμε και 2 ταρατσοπισια που με ενα καλο ξεσκόνισμα γινονται πλήρως λειτουργικα.
 
Top Bottom