Καλώς ήλθατε στο Wireless Amateur Network of Amaliada

Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργείτε θέματα, να δημοσιεύετε απαντήσεις σε υπάρχοντα νήματα, να αλληλοεπιδράτε με τους συναδέλφους σας, να αποκτάτε το δικό σας ιδιωτικό messenger και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορο και εντελώς δωρεάν, οπότε τι περιμένετε;

TrixBox

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Ψάχνοντας στο internet, βρήκα αρκετά χρήσιμες πληροφορίες, για το διάσημο πλέον trixbox. Σας τις παραθέτω σαν μια βάση εκκίνησης για όποιον θέλει ν' ασχοληθεί:

Κατ αρχήν μια πρώτη γνωριμία με το Trixbox από το adslgr:

--------------------------------------

Τον τελευταίο καιρό η λέξη VoIP αρχίζει και γίνεται ευρύτερα γνωστή, μιας και η πλατφόρμα πάνω από την οποία λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο, το Internet, αρχίζει και έρχεται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις με μεγάλες ταχύτητες. Πλέον το VoIP δεν είναι προνόμιο μόνο μερικών εταιρειών που το υλοποιούσαν στα τοπικά ή ευρύτερα δίκτυά τους, αλλά με τις συνεχείς πτώσεις τιμών των ευρυζωνικών υπηρεσιών γίνεται προσιτό και στους απλούς χρήστες.

Από αυτό το χώρο δε θα μπορούσε να λείπει και μια υλοποίηση για ένα τηλεφωνικό κέντρο που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των κλήσεων σε μια επιχείρηση ή ένα σπίτι μέσω VoIP. Εμπορικές λύσεις ψηφιακών κέντρων υπάρχουν πολλές, και μάλιστα αρκετές υποστηρίζουν και συνδεσιμότητα με VoIP providers, αλλά συνήθως είναι ακριβές και κλειστού τύπου. Το κομμάτι αυτό καλύπτει το λογισμικό Asterisk, το οποίο είναι μια υλοποίηση τηλεφωνικού κέντρου σε επίπεδο software. Και για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα για τον τελικό χρήστη, δημιουργήθηκε η διανομή Trixbox, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Με το παρόν επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία - παρουσίαση του Trixbox, το Open Source Software PBX.

Τι είναι το Trixbox;

To Trixbox είναι μια έτοιμη ανοιχτή διανομή CentOS Linux που έχει ενσωματωμένο το Asterisk, μια υλοποίηση VoIP τηλεφωνικού κέντρου σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Open Source Software VoIP PBX). Μπορεί να διαχειριστεί από μία απλή τηλεφωνική γραμμή για τον οικιακό χρήστη, αρκετές τηλεφωνικές γραμμές για μια μικρή επιχείρηση, έως γραμμές Τ1 με δεκάδες ταυτόχρονες κλήσεις.

Πρόκειται για μετεξέλιξη της διανομής Asterisk@Home, η οποία σταμάτησε να αναπτύσσεται τον Ιούνιο του 2006.
Τι δυνατότητες παρέχονται με το Trixbox;

To Trixbox παρέχει πολλές δυνατότητες, χάρη στο πολύ αξιόλογο Asterisk, καθώς και τις υπόλοιπες συνοδευτικές εφαρμογές του, όπως το freePBX (διαχείριση του Asterisk), SugarCRM, κλπ. Ουσιαστικά μπορεί να κάνει ό,τι ένα κλασικό αναλογικό ή ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο και ακόμα περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά χαρακτηριστικά:

* Ηχητικά μηνύματα
* Κλήσεις συνδιάσκεψης
* Interactive Voice Response (IVR)
* Αποστολή και λήψη SMS
* Διαχείριση κεντρικού τηλεφωνικού καταλόγου (Directory Services)


και άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στις σελίδες του Trixbox, καθώς και του Asterisk.

Απαιτήσεις του Trixbox

Το Trixbox στη γενική του περίπτωση δεν απαιτεί κάποιον ισχυρό υπολογιστή για να λειτουργήσει. Ακόμη και υπολογιστές με επεξεργαστές επιπέδου Pentium και 64ΜΒ RAM μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως επειδή η ομιλία ψηφιοποιείται, ο επεξεργαστής επιφορτίζεται αρκετά, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Trixbox σε επαγγελματικό χώρο με πολλές ταυτόχρονες συνομιλίες, τότε θα πρέπει αναλόγως να αυξήσει και την επεξεργαστική ισχύ.

Τι υλικό χρειάζεται για να συνδεθεί το Trixbox με τις τηλεφωνικές γραμμές;

Το υλικό που χρειάζεται ποικίλλει ανάλογα με την τηλεφωνική υποδομή. Το Trixbox είναι απόλυτα συμβατό με το hardware του δημιουργού του Asterisk, την εταιρεία Digium. Η εταιρεία αυτή παρέχει κάρτες για γραμμές Τ1/Ε1, οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε γραμμές ISDN PRI (ISDN Primary Rate Interface) με 30 ταυτόχρονα κανάλια επικοινωνίας και 2 σηματοδοσίας. Φυσικά αυτές οι γραμμές απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν κάρτες με εξόδους FXO για σύνδεση με αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές (PSTN/POTS), όπως επίσης και κάρτες που υποστηρίζουν ISDN BRI (ISDN Basic Rate Interface), το γνωστό μας ISDN με τα δύο κανάλια επικοινωνίας και το ένα σηματοδοσίας. Οι δύο τελευταίες λύσεις είναι και πολύ προσιτές οικονομικά για μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τον απλό χρήστη. Ενδεικτικά, μια κάρτα ISDN BRI στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 30 ευρώ.
Πώς συνδέεται το Trixbox με υπηρεσίες VoIP;

Για να χρησιμοποιηθεί το Trixbox με κάποια υπηρεσία VoIP απαιτούνται:

Σύνδεση στο Internet, κατά προτίμηση μόνιμη και γρήγορη
Λογαριασμός ή συνδρομή σε κάποιον VoIP provider

Αν πληρούνται και οι δύο προϋποθέσεις, τότε μένει μόνο να ρυθμιστεί το Trixbox να συνδέεται (register) με τον VoIP provider και είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τις κλήσεις. Επίσης είναι δυνατό να συνδέεται με πολλούς VoIP providers ταυτόχρονα.

Το Trixbox χρειάζεται να είναι συνδεμένο και με παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή και με VoIP provider;

Όχι. Το Trixbox μπορεί να λειτουργήσει και μόνο με έναν από τους δύο τρόπους σύνδεσης. Όμως με την ταυτόχρονη σύνδεση με τους δύο τρόπους είναι δυνατό να επιτευχθεί μείωση κόστους κλήσεων, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιλεγεί ο φορέας με τις πιο συμφέρουσες χρεώσεις, ανάλογα με το είδος των κλήσεων.

Τι τηλεφωνικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το Trixbox;

Για τερματικές συσκευές υπάρχουν δύο διέξοδοι:

1. Τηλεφωνικές συσκευές VoIP – Το Trixbox είναι λύση βασισμένη στο VoIP, επομένως οποιαδήποτε τηλεφωνική VoIP μπορεί να δηλωθεί στο Trixbox και να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση και τη λήψη κλήσεων. Παράδειγμα τέτοιας συσκευής είναι το Linksys SPA941.
2. Αναλογικές τηλεφωνικές συσκευές (POTS) – Αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες κλασικές αναλογικές συσκευές, τότε απαιτείται κάποια συσκευή ΑΤΑ (Analog Telephone Adapter), η οποία θα παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ τηλεφωνικής συσκευής και Trixbox. Για παράδειγμα, το γνωστό σε όλους Linksys PAP2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση δύο αναλογικών τηλεφωνικών συσκευών στο τηλεφωνικό κέντρο.

Ποιο είναι το κόστος του Trixbox;

To Trixbox ανήκει στην κοινότητα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (Open Source Software), επομένως το κόστος για την απόκτησή του είναι μηδενικό.

Από κει και πέρα το κόστος διαμορφώνεται από:

* Τον υπολογιστή στον οποίο θα εγκατασταθεί το Trixbox
* Το hardware που απαιτείται για τη σύνδεση με την τηλεφωνική υποδομή
* Τις τηλεφωνικές συσκευές VoIP ή τις συσκευές ATA

Γιατί να προτιμήσω τη λύση του Trixbox και όχι ένα τηλεφωνικό κέντρο του εμπορίου;

Μπορώ να παραθέσω μερικούς λόγους:

* Είναι δωρεάν
* Δεν υπάρχει δέσμευση προς κάποιο προμηθευτή ή εταιρεία
* Ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος
* Είναι μια λύση που μπορεί να υλοποιηθεί και από απλούς χρήστες
* Μπορεί να συνδυάσει την παραδοσιακή τηλεφωνία με νέες μορφές υπηρεσιών VoIP
* Το κόστος των τηλεφωνικών συσκευών VoIP είναι παραπλήσιο, αν όχι χαμηλότερο, σε σχέση με αυτό των σύγχρονων ψηφιακών τηλεφωνικών συσκευών που συνδέονται στα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν μειονεκτήματα;

Σαφώς:

* Απαιτείται η χρήση ενός υπολογιστή, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως (εκτός αν δε χρειάζεται τηλεφωνία όλο το 24ωρο)
* Ένας υπολογιστής απαιτεί περισσότερη συντήρηση από ό,τι ένα τηλεφωνικό κέντρο του εμπορίου
* Το κόστος των τηλεφωνικών συσκευών VoIP είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των απλών αναλογικών συσκευών

Το Trixbox θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον υπολογιστή;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Μετά το πέρας της εγκατάστασης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες λειτουργικό CentOS Linux, στο οποίο μπορεί να εγκαταστήσει ό,τι πακέτο λογισμικού και υπηρεσίες επιθυμεί. Είναι λοιπόν εφικτό ο υπολογιστής που φιλοξενεί το Trixbox να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ name server, web server, samba server, firewall, κλπ.

Πού μπορεί να βρει κανείς το Trixbox;

Το Trixbox μπορεί να το κατεβάσει κανείς σε μορφή ISO από την επίσημη ιστοσελίδα του, www.trixbox.org Αλλά και φυσικά από το DC της γειτονιάς σας (χεχεχε αν είστε στο wana)

-----------------------------------------------

Από εκεί και πέρα, τί κάνουμε;

Πανεύκολο:

install the ISO

Warning: installing this ISO will format your computer and erase your hard drive

Boot a machine with the ISO. We recommend at least a 500MHZ PIII with 256megs of RAM. If you install any Digium hardware into the system it will be configured during the install.

Press enter to start the install process.

Enter the root password twice this will be the password you use when logging into the Linux command line.

The system will eject your CD. Take it out of the drive. After two automatic reboot your system should be ready.

Configuration

Login into you new trixbox with the username: root and the password you selected during installation

When you log in the system will tell you what IP address it received from your DHCP server. You can give the system a permanent address now by typing netconfig.

If you reconfigured the IP address reboot the system now by typing reboot.

To continue configuration connect to your system with a web browser

Click on System administration -> FreePBX this will open the FreePBX management GUI. Login with user:maint pass:password

Click on tools -> module admin. This will give you a list of modules you can install. Install at least the core module.

Click setup -> extensions -> sip and add your first extension.

Enter at least and extension number (200 is a good starting point) and a secret (abc123 is good). You should also enable voicemail for this extension. When you are done click the red commit bar at the top of the screen.

You have a PBX now you need a phone

You could use a VOIP phone, or an ATA to connect a normal analog phone to you trixbox but if you donʼt have one of these install a soft phone on your Windows desktop computer.

One of the easiest to setup is X-lite. Plus its VERY NAT friendly! (sends out tiny NAT keepalives every 10 seconds to the server)

If X-Lite cannot connect, the setup screen should open, if not, click on the "drop down" icon just to the left of the green Off-Hook icon.

Under System Settings, select the SIP Proxy settings then double-click on the first entry. You will see the SIP Proxy settings as shown here. The settings I changed are as follows:

Username: 200 (my extension)
Authorization User: 200 (my extension again)
Password: abc123 (my extension password)
DomainRealm: 192.168.5.50[/b] (trixbox IP address )
SIP Proxy: 192.168.5.50 (trixbox IP address )

Θέλετε κι άλλο;

Στην παρακάτω διεύθυνση, μπορείτε να βρείτε video-μαθήματα για το εν λόγω προγραμματάκι. Πόσο πιό απλό να σας το κάνουμε πιά;

http://asterisktutorials.com/videos/Gettin...%20TrixBox.html

Τί; Κι άλλο; Αν κολλήσετε κάπου;

Μα φυσικά στο επίσημο site, υπάρχουν και documentation και forum όπου μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες, και να λύσετε απορίες σας.

Τέλος μπορείτε να ψάξετε και στα fora του TWMN & AWMN (Ασύρματα Δίκτυα Θεσσαλονίκης και Αθήνας) όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον. Όλα από μάς θα τα περιμένετε;
 

Axrst

da SysOp
Staff member
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
3.310
Reaction score
60
Points
48
Περιοχή
Αμαλιάδα
Website
www.axrst.com
Τελικά με τα πολλά, έστησα έναν trixbox server στη σχολή και σε άλλο post, θα σας δώσω αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πως μπορείτε κι εσείς να το στήσετε, αλλά κυρίως την χρήση του, διότι δεν ξέρω κατά πόσο έχετε καταλάβει ακριβώς τί κάνει και τι δυνατότητες έχει.
 
Top Bottom