Λόγω του ότι μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενες συνθήκες που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου ένα ναι ή ένα όχι σίγουρα δε θα ήταν η ενδεδειγμένη απάντηση. Ωστόσο συγκρίνοντας τα διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μας περιβάλουν η ισχύς των wifi δικτύων είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα που είναι ευρέως διαδεδομένα, η ισχύς των δικτύων wifi είναι υποδεκαπλάσια.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι κεραίες wifi του δικτύου τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (συνήθως σε ταράτσες) σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από εμάς σε σχέση με τα κινητά που λειτουργούν λίγα εκατοστά από τον εγκεφαλό μας. Ως εκ τούτου τα ασύρματα wifi δίκτυα κρίνονται ασφαλώς πιο ασφαλή από τα κινητά.

Η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά. Γι’ αυτό τον λόγο για την δημιουργία εξωτερικής wifi σύνδεσης απαιτείται οπτική επαφή χωρίς εμπόδια ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο στα κινητά.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελετητικών οργανισμών και των κρατών για τα απόλυτα «όρια επικινδυνότητας» της έκθεσης στην ακτινοβολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε γίνεται αναφορά σε «όρια ασφαλείας», αλλά σε «όρια επικινδυνότητας».

Συνοψίζοντας:

  • ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε όλοι.
  • ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα ασύρματα τηλέφωνα(DECT) που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι.
  • ΟΜΩΣ δεν παύει και τα wifi να εκπέμπουν ακτινοβολία και η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία των μικροκυμάτων ΙΣΩΣ είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Προς το παρόν αποφεύγουμε τις υπερβολές και την άσκοπη χρήση (για παράδειγμα να το χρησιμοποιούμε εντός του σπιτιού). Διατηρούμε τα επίπεδα εκπομπής σε μηδενική στάθμη και μέσα στα νόμιμα όρια όπως ορίζονται αυτά από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.