Καλώς ήλθατε στο Wireless Amateur Network of Amaliada

Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργείτε θέματα, να δημοσιεύετε απαντήσεις σε υπάρχοντα νήματα, να αλληλοεπιδράτε με τους συναδέλφους σας, να αποκτάτε το δικό σας ιδιωτικό messenger και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορο και εντελώς δωρεάν, οπότε τι περιμένετε;

Αναδημοσίευση άρθρου από awmn: http://www.awmn.net/showthread.php?t=36526

ducky

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Μαρτίου 2008
Αναρτήσεις
251
Reaction score
2
Points
18



  • icon1.gif
    Διεθνής Διάσκεψη για τα Ασύρματα Κοινοτικά Δίκτυα - Βιέννη, Αυστρία 12-15 Αυγ 2010


    Στις 12-15 Αύγουστου πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια συνάντηση για τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα στην Βιέννη της Αυστρίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μια πλειάδα από ασύρματα δίκτυα από την Ευρώπη την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Είναι ενδιαφέρον, ότι στην συνάντηση υπήρξαν συμμετοχές από 30 χώρες, από όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Μεταξύ αυτόν ήταν και τα μεγαλύτερα ή ποιο δραστήρια ασύρματα δίκτυα της Ευρώπης, funkfeuer, GuifiNet, WlanLjubljana, Freifunk και φυσικά και εμείς με την για πρώτη φορά συμμετοχή.

    Εκτός από την συμμετοχή πολλών ασύρματων κοινοτήτων υπήρξαν και συμμέτοχες από ομάδες developers, εταιριών, άλλων οργανώσεων, και ιδιωτών.

    Από το AWMN παρευρέθηκα εγώ καθώς και ο Mick Flemm. Και οι δυο βρεθήκαμε εκεί με διπλούς ρόλους καθώς ο Mick ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο development του ath5k ενώ εγώ συμμετείχα και στις συνεδριάσεις του openspectrum.eu

    Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ πυκνό και βαρύ για 3 μέρες. Υπήρξαν αμέτρητες συζητήσεις με πολλά μελή οργανώσεων και κοινοτήτων ενώ υπήρξε πραγματικά η αίσθηση ότι όλοι είχαν κάτι να μοιραστούν όλοι είχαν κάτι να μάθουν και ότι τελικά το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοια event πρέπει να γίνονται ολοένα και πιο συχνά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη, μαζικότερη, συχνή συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων.

    Προσπάθησα να γράψω με λίγα λόγια τα όσα πρόλαβα τελικά να δω και να αφουγκραστώ αλλά του κάκου. Κατέληξα σε κάτι τύπου "σεντόνι". Ο όγκος πληροφορίας είναι τεράστιος για να αναλυθεί. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις στις οποίες έτρεχαν workshop και παρουσιάσεις σε τρεις διαφορετικές αίθουσες, ενώ έπρεπε εγώ και ο mick να μετακινούμαστε ενδιάμεσα σε 2 από αυτές . Πραγματικά η μόνη λύση ήταν η κλωνοποίηση.

    Θα σας παραπέμψω σε υλικό το οποίο θα σας δώσει μια γερή γεύση του τι έγινε.

    Το πρόγραμμα και το υλικό διαφόρων παρουσιάσεων θα το βρείτε εδώ.
    http://wirelesssummit.org/calendar/2010-08-12

    Μια καλή συγκομιδή πληροφορίας και περιγραφής του event Θα βρείτε εδώ
    http://blogs.broughturner.com/2010/0...-of-iscwn.html

    Κάποιο notes με ενδιαφέρον θα βρείτε εδώ
    http://blogs.broughturner.com/2010/0...in-vienna.html

    Ενώ φωτογραφίες από την συνάντηση θα δείτε εδώ.
    http://www.flickr.com/search/show/?q...0&mt=all&adv=1

    Και στα δικά μας! Πραγματικά άξιζε περισσότερο από κάθε event που έχω συμμετάσχει. Ευχή (και κατάρα), είναι να διοργανωθεί μια μέρα εδώ στην Ελλάδα.​

    Last edited by NetTraptor; Πριν 1 Εδβομάδα at 15:07.​
    .....................
  • Η αλήθεια είναι ότι από Σεπτέμβριο πρέπει να ανασκουμπωθούμε αν θέλουμε να παραμείνουμε εκεί μέσα. Πρέπει να θέσουμε στόχους ξανά η να βάλουμε και νέους μέσα στο παιχνίδι.

    Ξέχασα να βάλω το δικό μου wish list από πράγματα που άλλοι έχουν καταφέρει (και ας είναι μια κουτσουλιά μπροστά στο AWMN και Guifi.net) και θα μπορούσαμε ή θα ήταν καλά να είχαμε και εδώ. Θα τα γράψω σαν μια συγκομιδή ΘΕΛΩ που κάνουν την διαφορά. Κάποια είναι λιγότερο μακρινά η αδύνατα από ότι μας κάνουν να πιστεύουμε.


    -Περισσότερα Workshop
    -RIPE LIR
    -Σύνδεση στα αντίστοιχα Ελληνικά IX και ΒΒ(ΑΙΧ, GRnet ,etc)
    -Fiber Links
    -Data Room
    -Symmetric Internet Uplink
    -Περισσότερες Εκδηλώσεις (Γιατί όχι και το επόμενο International Summit)
    - Περισσότερες Συνεργασίες
    -Ένα ΠΡΑΓΑΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΟ δίκτυο. Όχι αυτό που έχει γίνει το AWMN. Ένα Δίκτυο από τους χρήστες για όλους με όλους μέσα! Να μην αποκλείεται κανείς! Ούτε ιδιώτες, ούτε οργανισμοί, ούτε εταιρίες, ούτε παραγόμενο όφελος αλλά και κέρδος.
    -Περισσότερη συμμετοχή σε υπηρεσίες, έρευνα και σε συνεργασίες με άλλες κοινότητες.
    - Και άλλο κόσμο.


    Τώρα αν υπάρχουν ή αν υπήρξαν λάθη στην διαδρομή, έτσι είναι, τι να κάνουμε. Εγώ πάντως θα ευχηθώ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τέτοια κατά νου.Το ότι είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα σε αριθμούς κόμβων στον κόσμο δεν κάνει κάτι. Αυτό το δίκτυο πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, δραστηριότητες, στόχους και όραμα για να επιβιώσει στον χρόνο και να εξακολουθεί να προσφέρει σε όλους.​


    drain@nettraptor.net
    - Συνταξιούχος με ψευδαισθήσεις
    - Real knowledge is knowing the extent of one's ignorance.
    - Reboot και πάπαλα
    IPv6.cgi
    IPv6.cgi
    - Μάθε ποιο είναι το νέο σου IPv6 Subnet


    progress.gif
    Απάντηση Απάντηση με παράθεση Blog this Post

    ...........................
  • Επίσης να επισημάνω για αυτούς που δεν έχουν τον χρόνο η την όρεξη να διαβάσουν τα link. Μερικά σημαντικά σημεία που δεν είναι τόσο προφανή (ίσως και δεν έχουν καταγραφεί) αλλά πρέπει να τα αναφέρω. (Ένα ένα μου έρχονται… ήμουν και διακοπές μετά το συνέδριο και είμαι ακόμα σε sleeping mode)

    -Έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε σε ένα μεγάλο project δημιουργίας κοινού schema για μια βάση κόμβων (http://interop.wlan-lj.net/)

    -Έχουμε κληθεί να ασχοληθούμε με το άνοιγμα νέων συχνοτήτων και το lobbying για τα white spaces και όχι μόνο. (http://www.openspectrum.eu/)

    -O acinonyx έχει ασχοληθεί αρκετά με το OLSR και υπάρχουν contacts με όλο το dev team

    -Το ίδιο και για το OpenWRT (Έχει ανοίξει και αυτό www.openwrt.gr)

    -O mick flem είναι το contact για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τους atheros drivers

    -Υπάρχουν προτάσεις για μια ποιο στενή επικοινωνία μεταξύ ευρωπαϊκών κοινοτήτων (mailing list etc) περισσότερα όταν παρθεί κάποια απόφαση ή υπάρξει περισσότερη κινητικότητα.

    -Το δίκτυο της Ljubljana μας καλεί να συνδιοργανώσουμε ένα event summer school (2011) για νέους με θέμα τα ασύρματα δίκτυα. Σε αυτό θα συμμετάσχουν Guifi.net, funkfeuer και ας ελπίσουμε και εμείς.

    Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κάτι από όλα αυτά τα project είναι ευπρόσδεκτος.

    Μάλλον πρέπει να φτιαχτεί μια σελίδα με on going projects ωστε όποιος θέλει να καταπιαστεί. Υπάρχουν πολλά project που είναι εδώ και εκεί χωρίς να ασχολείται κανείς. Μαλλον είναι σημαντικό να αναδειχθούν.

    Αν μου κατέβει και κάτι άλλο που ξέχασα θα το γράψω.
    icon_biggrin.gif

    Last edited by NetTraptor; Πριν 1 Εδβομάδα at 15:03.​

    drain@nettraptor.net
    - Συνταξιούχος με ψευδαισθήσεις
    - Real knowledge is knowing the extent of one's ignorance.
    - Reboot και πάπαλα
    IPv6.cgi
    IPv6.cgi
    - Μάθε ποιο είναι το νέο σου IPv6 Subnet


    progress.gif
    Απάντηση Απάντηση με παράθεση Blog this Post

    ...............................................
  • quote_icon.png
    Αρχική Δημοσίευση από ysam
    το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βλέπουμε τους άλλους τι ωραία που αναπτύσσονται (από όλες τις απόψεις και με όλα τα μέσα).



    Δυστυχώς αυτό είναι και το ζουμί. Το κυριότερο πρόβλημα του AWMN είναι ότι δεν είναι Open Δίκτυο. Όσο ποιο κλειστό είναι τόσο ποιο κατευθυνόμενοι και ποιο περιορισμένοι είναι η χρήση του, ο σκοπός του και προφανώς τελικά η αξία του. Όσο ποιο κλειστό είναι τόσο ποιο πολύ μαραζώνει. Όσο ποιο κλειστό είναι τόσο πιο πολύ επωφελούνται επιτήδειοι.
    icon_smile.gif


    Ανοίξτε το δίκτυο και μοιραστείτε το με όλους. Φέρτε τους όλους (Όταν λέμε όλους εννοούμε όλους, εταιρίες, οργανισμούς, κυβερνητικές υπηρεσίες, άλλες κοινοτικές … ΟΛΟΥΣ), κάντε τα πάντα με αυτό και πέστε το παντού. Όσο περισσότεροι και όσο περισσότερα κάνουμε με αυτό τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχει για όλους.

    Ο Ramon του guifi.net ήρθε πριν 3 χρόνια να μας επισπευτεί και να συζητήσουμε πως έχουμε αναπτυχτεί, ποιο είναι το τεχνικό υπόβαθρο και γενικά ψάχνοντας δεξιά και αριστερά να βρει κάπου να πατήσει ώστε να μάθει, να μιμηθεί (ίσως), να αποκομίσει γνώσεις και να μεταφέρει πίσω στην Καταλονία λίγα από αυτά που είδε και έμαθε.
    Το σήμερα για το Guifi όχι μόνο είναι πολύ διαφορετικό από τo τότε ποσοτικά σε αριθμό κόμβων (10000+ κόμβους παρακαλώ… καλά διαβάσατε 5 μηδενικά) αλλά και ποιοτικά. Είναι πλέον RIPE LIR, έχουν δικά τους IP class (που με ευχαρίστηση πρότειναν να μοιραστούν μαζί μας), εκτός από τεράστιο ασύρματο δίκτυο έχουν και τα πρώτα χιλιόμετρα οπτικής ίνας (Παιδία είναι τρίχες το κόστος αν το βάλει κανείς σοβαρά στόχο), σύντομα θα είναι φυσικά συνδεδεμένοι με το IX της Καταλονίας (στα χαρτιά είναι μέλη ήδη), σύντομα παίρνουν πρόσβαση και στο τοπικό κοινοτικό δίκτυο οπτικών ινών, το δίκτυο χρησιμοποιείται από τους πάντες και για τα πάντα και τελικά είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού που λέγετε OPEN NETWORK. Δίκτυο από όλους για όλους.

    Παρόμοια έχει κινηθεί και το Funkfeuer, με δικό του datacenter, με δική του διασύνδεση στο Vienna IX με Public IPs και με αλλά χίλια δυο. Προτιμώ όμως το guifi σαν παράδειγμα. Μοιάζουμε πάρα πολύ τόσο σε ιδιοσυγκρασία, όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Για να μην πω πως ένα AWMNιτης ίσως να ένοιωθε σαν στο σπίτι του όσων αφορά τα τεχνικά θέματα (Mikrotik, BGP, OLSR, OpenWRT όλα σε ένα καζάνι ).

    Το εξοργιστικό δε είναι ότι εγώ πιστεύω πως είμαστε μακράν καλύτεροι από τον μέσο όρο σε εκείνα τα δίκτυα. Είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά σαν κοινότητα, αλλά έχουμε φάει τον χρόνο μας με άσχετα.

    P.S. Συχωρέστε με για την πολυλογία. Απλά θεωρώ ότι κάποια πράγματα που βλέπω τριγύρω πρέπει να τα μοιραστώ από εδώ μιας και δεν έχω την ευκαιρία να βρεθώ από κοντά με όλους όσους θα ήθελαν να μάθουν και να ακούσουν.​


 
Top Bottom