Καλώς ήλθατε στο Wireless Amateur Network of Amaliada

Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργείτε θέματα, να δημοσιεύετε απαντήσεις σε υπάρχοντα νήματα, να αλληλοεπιδράτε με τους συναδέλφους σας, να αποκτάτε το δικό σας ιδιωτικό messenger και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορο και εντελώς δωρεάν, οπότε τι περιμένετε;

Ασύρματη ... τροφοδοσία ρεύματος

Xnara

Member
Wireless Users
Εγγραφή
22 Ιουνίου 2006
Αναρτήσεις
890
Reaction score
0
Points
16
Η μετάδοση δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων είναι πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι απανταχού χρήστες παραμένουν δέσμιοι των καλωδίων τροφοδοσίας ρεύματος, τόσο για τις φορητές συσκευές τους, όσο και για τους υπολογιστές και τα περιφερειακά τους. Οι επιστήμονες των εργαστηρίων του MIT έρχονται να δώσουν τη λύση.
Η ιδέα για μεταφορά ενέργειας χωρίς τη χρήση καλωδίου ή κάποιου άλλου αγώγιμου υλικού είναι πολύ παλιά και ανάγεται ιστορικά στις πρώτες προσπάθειες του περίφημου φυσικού Nikola Tesla στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος θεμελίωσε τις αρχές του εναλλασσόμενου ρεύματος, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μηχανές του σύγχρονου βιομηχανικού πολιτισμού μας. Σήμερα, μια ερευνητική ομάδα των εργαστηρίων του MIT, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικής καταγωγής Αριστείδης Καραλής και Ιωάννης Ιωαννόπουλος, προτείνουν έναν νέο τρόπο τροφοδοσίας συσκευών, με τον οποίον καταργούνται τα καλώδια και η μεταφορά ενέργειας γίνεται μέσω ενός μικρού ενεργειακού σταθμού: αυτός ο σταθμός έχει τη μορφή μικρού κουτιού και είναι συνδεδεμένος με μια πρίζα. Μέσα στο κουτί δημιουργείται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εξ επαγωγής και οι συσκευές που βρίσκονται εντός μιας εμβέλειας 2 μέτρων, είναι σε θέση να τροφοδοτούνται από αυτό το πεδίο.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ακτινοβολία του πεδίου αυτού βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο συχνοτήτων και συγκεκριμένα μεταξύ 4 και 10 MHz. Όποια συμβατή συσκευή βρίσκεται στην εμβέλεια του ενεργειακού σταθμού παράγει έναν παλμό της ίδιας συχνότητας με αποτέλεσμα να συλλέγει την ενέργεια του πεδίου. Αντιθέτως, κάθε άλλη συσκευή που λειτουργεί σε άλλες συχνότητες (π.χ. κάρτες δικτύου που λειτουργούν σε μικροκυματικές συχνότητες της τάξης των 2,4-5GHz) δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτό το πεδίο κι έτσι δεν τίθεται ζήτημα παρεμπόδισης των ασύρματων επικοινωνιών.
Να τονίσουμε ότι το έργο των επιστημόνων είναι θεωρητικό, αν και μέσα στο 2007 αναμένεται η εμφάνιση ενός πρωτοτύπου. Επίσης να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί εμπορικά προϊόντα για ασύρματη τροφοδοσία gadgets (π.χ. τα Multi SplashPad και Single SplashPad της εταιρείας Splashpower) τα οποία ωστόσο ουδέποτε ευδοκίμησαν λόγω κυρίως του υψηλού τους κόστους.

Πηγή: Technology Review
 

senortiago

Administrator
Staff member
Εγγραφή
18 Οκτωβρίου 2006
Αναρτήσεις
1.346
Reaction score
61
Points
48
Endiaferon! an kai mexri na auxithei to range einai axristo gia to eyri koino :D
 
Top Bottom