Προσοχή στα καλώδια (UTP) που αγοράζουμε

Axrst

da SysOp
Staff member
Κοιτάζετε πάντα τις προδιαγραφές, γιατί πλέον τα αμιγώς χάλκινα καλώδια είναι σπάνια:

 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Μετά από πολλές δοκιμές και παραγγελίες, έχω καταλήξει σε 2 κωδικούς καλωδίων UTP εξωτερικού χώρου που έχω σε στοκ στο κατάστημα. Ένα cat5e 0,5mm/awg24 καθαρού χαλκού (cu/bc) και ένα αντίστοιχο cat6 0.56!mm/awg23 cu με διπλά jackets (cmr rating νομίζω), pvc μέσα, pe έξω, το δε cat6 έχει πιστοποίηση για poe εφαρμογές ενώ εννοείται ότι περνάνε το fluke test και έχουν εγγυημένα μικρή αντίσταση εντός των specs των προτύπων (για πτώση τάσης ανεκτή σε μεγάλες αποστάσεις) και για poe (και το cat5). Βλέπε συνημμένα.

Είναι σίγουρα πιο ακριβά λίγο από άλλα bare copper utp cables, λόγω της διπλής μόνωσης. Είναι της DahSan από Taiwan και η μόνωσή τους είναι καλύτερη ακόμα και από άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά καλώδια που έχουμε δουλέψει στο παρελθόν (που έχουν σκληρή και λεπτή μονή hdpe στρώση, η οποία όμως μπορεί να σπάσει ή το τρώνε τα πουλιά (το είδαμε και αυτό) σε σύγκριση με διπλή πιο μαλακή αλλά πιο παχιά μόνωση που έχουν αυτά). Στην ουσία είναι ένα utp εσωτερικού χώρου pvc με ένα 2ο μανδύα hdpe από πάνω του.

Με ατσαλένια ή αλουμινένια utp με επικάλυψη χαλκού δεν ξαναμπλέκω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι θα δουλεύει πάντα αυτό που θα περάσει μέσα στον τοίχο του ο πελάτης. Πρόσφατα η αγορά έχει γεμίσει με πολύ φτηνά pet utp με πυρήνα CCS που μπορώ να σας προμηθεύσω πχ ακόμα και στα 0,20€/m αλλά δε το συνιστώ με τίποτα. Σε εσωτερικού χώρου δουλεύω Belden(USA (made in hungary i think)) και General Cavi (Italy) ευρωπαϊκά χάλκινα cat5/6.
 

Attachments

koRkodilas

Well-Known Member
Wireless Neutrons
ωραιος ο θανασης, στο επομενο μερεμετι θα δοκιμασω το πρωτο που λες!
Σε εχουμε χασει ρε..!! 🥺
 
Top