Καλώς ήλθατε στο Wireless Amateur Network of Amaliada

Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργείτε θέματα, να δημοσιεύετε απαντήσεις σε υπάρχοντα νήματα, να αλληλοεπιδράτε με τους συναδέλφους σας, να αποκτάτε το δικό σας ιδιωτικό messenger και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορο και εντελώς δωρεάν, οπότε τι περιμένετε;

Συχνές Ερωτήσεις

Status
Not open for further replies.

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Έπιασα με το φορητό μου υπολογιστή ένα από τα Access Point σας. Μπορώ να συνδεθώ;

Το δίκτυό μας είναι ανοιχτό, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θέλει να συμμετάσχει σε αυτό μπορεί να συνδεθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος είναι αρκετά κοντά σε κάποιο Access Point του δικτύου και καταφέρνει να συνδεθεί με κάποιο laptop, αρκεί να έχει ικανοποιητικό σήμα. Η απόδοση των ρυθμίσεων του δικτύου (IP, subnet, gateway, dns) είναι αυτόματη μέσω DHCP και έτσι δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για τη σύνδεσή του. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι το δίκτυό μας είναι οργανωμένο για την υποστήριξη σταθερών συνδέσεων κυρίως. Έτσι τις περισσότερες φορές συστείνεται η επικοινωνία με τον κομβούχο του Access Point για απόδοση μόνιμων ρυθμίσεων δικτύου, καθώς και η δήλωση του σημείου από το οποίο συνδεόμαστε, στο σύστημα WiND ( wana.gr/wind ).

Καλό είναι εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για σύνδεση στο δίκτυο να δηλώσετε την παρουσία σας και να ζητήσετε μια σταθερή IP. Μην ξεχνάτε ότι η σύνδεσή σας γίνεται εν γνώση του κομβούχου του Access Point και όχι από λάθος ρυθμίσεις ή κάποιο κενό ασφαλείας.

Σημ1: Αν δεν έχετε καλό σήμα το πιο πιθανό να έχετε και μικρές ταχύτητες και συχνές συνδέσεις-αποσυνδέσεις εις βάρος των άλλων clients που είναι συνδεδεμένοι στο Access Point. Επίσης, αν σκοπεύετε να έχετε μόνιμη σύνδεση από το σημείο που βρίσκεστε, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα βήματα ένταξης στην κοινότητα και το δίκτυο και να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σημ2: Η σύνδεση στο δίκτυό μας δεν σημαίνει και σύνδεση στο internet. Συμβουλευτείτε τον κομβούχο του Access Point να σας πει αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Σημ3: Αν συνδεθείτε σε κάποιο freespot/hotspot του δικτύου (συνήθως έχουν ονομασία "WANA.GR_XXXXX"), θα πρέπει να συμβουλευτείτε την εισαγωγική σελίδα που διαθέτει. Αφότου κάνετε τη σύνδεση, πληκτρολογείστε μία οποιαδήποτε διεύθυνση στον browser του laptop σας. Η υπηρεσία freespots/hotspots είναι υπό ανάπτυξη.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να συνδεθώ στο δίκτυό σας;

Συνοπτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να συνδεθεί είναι τα εξής:


  1. Εγγραφή στο forum του WANA (www.wana.gr/iamboard) για να γνωριστούμε και να σας βοηθήσουμε στα πρώτα σας βήματα!
  2. Εγγραφή στο WiND (http://wana.gr/wind) και η καταχώριση του σημείου που βρίσκεται (δημιουργία νέου κόμβου). Προσοχή στο activation mail γιατί μπορεί να χαρακτηριστεί λανθασμένα ως spam από μερικούς mail servers.
  3. Μελέτη βασικών εννοιών της ασύρματης δικτύωσης και του WANA (Τι είδους σύνδεση θέλεις να κάνεις (backbone ή client); Ποιο είναι το nodeID σου;)
  4. Επικοινωνία με την κοινότητα του WANA η οποία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
    • Μέσω του WiND και ανοίγοντας την καρτέλα ενός γειτονικού κόμβου υπάρχει η επιλογή "Αποστολή Μηνύματος".
    • Μέσω του forum (www.wana.gr/iamboard) στην κατάλληλη ενότητα.
    • Μέσω του Συλλογου του WANA. Μέσω των τακτικών συναντήσεων μας ή μέσω e-mail (για παράδειγμα wana@wana.gr).
    • Μέσω κάποιας από τις τοπικές συναντήσεις που κάνουμε ανά καιρούς και ανακοινώνονται στο forum. Η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα βήματα για να κατατοπιστεί κάποιος στις αρχές της κοινότητας καθώς επίσης και στον εξοπλισμό που θα χρειαστεί (είναι ανάλογα με το τι σύνδεση θέλει να κάνει). Πάνω από όλα είμαστε μια παρέα!
  5. Αγορά του εξοπλισμού και η εγκατάσταση.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Τι ταχύτητες φτάνει το δίκτυο;

Οι υψηλές συμμετρικές (με ίδιο uplink - downlink) ταχύτητες που προσφέρουν οι ασύρματες συνδέσεις είναι ένα από τα βασικότερα προτερήματα του ασύρματου δικτύου. Στις ασύρματες συνδέσεις υπάρχει ονομαστική και πραγματική ταχύτητα με την τελευταία να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής(της τάξεως των 40Mbps) και να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που αφορούν την ποιότητα των ασύρματων συνδέσεων που έχουμε.

Στο δίκτυό μας έχουμε δύο τύπους ασύρματων συνδέσεων με διαφορετικές ταχύτητες η κάθε μία (σύνδεση backbone και σύνδεση client σε Access Point) . Έτσι, οι συνδέσεις backbone που είναι σημείο με σημείο (ptp) και λειτουργούν βάση του πρότυπου 802.11a έχουν ονομαστική ταχύτητα τα 54Mbps, ενώ οι συνδέσεις Access Point με client που είναι συνδέσεις σημείου με πολλαπλά σημεία (ptmp) και λειτουργούν βάση του πρότυπου 802.11b έχουν ονομαστική ταχύτητα τα 11Mbps (τιμές half duplex).

Οι πραγματικοί ρυθμοί μετάδοσης που μπορούμε να επιτύχουμε ξεπερνούν τα 5 Mbps στην περίπτωση μιας 802.11b σύνδεσης και φτάνουν τα 40 Mbps στην περίπτωση του ΙΕΕΕ 802.11a. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα μίας ασύρματης σύνδεσης είναι η απόσταση, η μη καθαρή οπτική επαφή, οι παρεμβολές και μπορούν να μειώσουν την ταχύτητα αισθητά. Άλλους παράγοντες όπως οι απώλειες των καλωδίων, η λάθος στόχευση σε μια κατευθυντική κεραία κλπ μπορούμε να τις εξαλείψουμε με προσεκτική εγκατάσταση και συμβουλευόμενοι μέλη του δικτύου με μεγαλύτερη εμπειρία. Γενικός κανόνας είναι ότι με τα όποια βοηθήματα, μία αποδεκτή σύνδεση backbone στο 802.11a πρέπει να ξεπερνά τα 20Mbps, ενώ μια αποδεκτή σύνδεση client στο ΙΕΕΕ 802.11b τα 5Mbps.

Σημ: Σε αντίθεση, οι συνδέσεις internet που προσφέρουν ονομαστική ταχύτητα ΕΩΣ 24mbps η πραγματική σπάνια ξεπερνά τα 10mbps. Και αυτή είναι μόνο η ταχύτητα που "κατεβάζουμε" γιατί το upload σπάνια φτάνει το μισό mbps!! Στα ασύρματα δίκτυα τα 5 ή 40mbps είναι εφικτά είτε σε download είτε σε upload (πολύ σημαντικό για εφαρμογές για υπηρεσίες όπως ανταλλαγή αρχείων και multiplayer gaming).
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;

Στο τι εξοπλισμό θα χρειαστεί κάποιος για να συνδεθεί στο δίκτυο δεν υπάρχουν τόσο τα "πρέπει" αλλά περισσότερο τα "δεν πρέπει". Το wifi υλικό που διατίθεται στην αγορά αφορά κυρίως συνδέσεις εσωτερικού χώρου και όχι εξωτερικού που πραγματοποιούμε εμείς. Όσο οι τεχνολογίες εξελίσσονται, αλλάζουν και τα δεδομένα κόστους - εγκατάστασης. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπάρχει καλή στεγανοποίηση, καλή στήριξη, και εξοπλισμός εντός των τρέχουσων προδιαγραφών (ρυθμιζόμενη -σχεδόν μηδενική- ισχύ, κατευθυντικότητα στις κεραίες-μόνο πιάτα δορυφορικά, χαμηλές απώλειες στο καλώδιο κλπ).
Safety First! μετά πάμε σε απόδοση, ευχρηστία, κόστος κλπ.
Πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός των αναγκών του κόμβου. Τι κόμβος είδους κόμβος θα στηθεί: Client ή Backbone; Αυτή η επιλογή θα επηρεάσει το αρχικό κόστος, τον εξοπλισμό που θα αγοραστεί, τις ταχύτητες που θα έχει από και προς το WANA, καθώς επίσης και ίσως πιο σημαντικό τις απαιτήσεις για τον κόμβο που θα στηθεί (Για παράδειγμα αν είναι backbone θα πρέπει να έχει αδιάλειπτη λειτουργία ο router). Tο πραγματικό κόστος (αλλά και η έμμεση ανταμοιβή για όποιον ασχοληθεί) είναι η προσωπική ενασχόληση με το χόμπι της ασύρματης δικτύωσης αφού προϋποθέτει αρκετές ώρες “ταρατσάδας”. Κάποιες συμβουλές από κάποιο παλιότερο μέλος ίσως βοηθήσουν στις επιλογές εξοπλισμού και γλυτώσουν από χρόνο ψαξίματος. Το σημείο που θα τοποθετηθεί ή οι κεραίες (τα πιάτα), θα καθορίσει και την στήριξη που θα χρησιμοποιηθεί (επιδαπέδια ή επιτοίχια, γαλβανιζέ ιστός ή γωνία, στήριξη με αντιρίδες, κλπ).

Καλό είναι επίσης να γίνει μια προεπισκόπιση/αξιολόγηση της ταράτσας από κάποιο μέλος του δικτύου για να υποδείξει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα χρειαστεί και ποιες είναι οι επιτρεπτές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Ραδιοσκόπηση/Scan θα χρειαστείς μόνο στην περίπτωση που κάποιος θέλει να συνδεθεί ως client.

Το καλό συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν που ήταν άγνωστη η έννοια της ασύρματης δικτύωσης είναι ότι βρίσκουμε πιο εύκολα και πιο φθηνά τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πάντως πριν την επιλογή του εξοπλισμού θα πρέπει να γίνει μια πρώτη ενημέρωση για το δίκτυο και τον συμμετοχικό τρόπο λειτουργίας του από όσες περισσότερες διαθέσιμες πηγές είναι αυτό εφικτό (για παράδειγμα κάποιες απορίες μπορούν να λυθούν και μπαίνοντας στο forum μας στο www.wana.gr/iamboard και ρωτώντας ό,τι δεν έχετ κατανοήσει πλήρως).
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Πόσο θα μου κοστίσει;

ο κόστος του εξοπλισμού για να στήσετε τον κόμβο σας ποικίλει ανάλογα φυσικά τον τύπο του κόμβου και τις συνδέσεις που θέλετε να κάνετε. Ένας πολύ γενικός κανόνας είναι:
  • Για να γίνετε client στο δίκτυο (δηλαδή να συνδεθείτε στα στους κόμβους μας) θα χρειαστείτε γύρω στα 70 ευρώ (και μάλιστα για εξαιρετικά ποιοτικό εξοπλισμό).
  • Ενώ για να ξεκινήσετε ως κόμβος κορμού θα πρέπει να υπολογίσετε 100-150 ευρώ αρχικό ποσό + 90 ευρώ για κάθε σύνδεση (κάθε entry-level κόμβος κορμού έχει δύο με τρεις συνδέσεις).
Το πραγματικό κόστος όμως κρύβεται στη δική σας προσωπική ενασχόληση και εκμάθηση, όπου θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό από τον προσωπικό σας χρόνο για την κατανόηση των τεχνικών της ασύρματης δικτύωσης. Άλλωστε το δίκτυο αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς ένα νέο hobby.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Ποια είναι η γεωγραφική κάλυψη του wana;

Το δίκτυο από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του δεν κάλυπτε μονάχα την περιοχή της Αμαλιάδας, αλλά και όλων των περιχώρων της λόγω της ιδιαίτερης υποδομής του. Εφόσον υπάρχει η προαπαιτούμενη οπτική επαφή η περιοχή κάλυψης εκτείνεται σε ακτίνα 5-7 χιλιομέτρων εκτός πόλης. Η συγχρονισμένη ανάπτυξη του δικτύου επιτρέπει την σταθερή κάλυψη και σύνδεση από την παραλία της Κουρούτας. Επίσης, καλύπτει και την περιοχή της Γαστούνης μέσω κεντρικού κόμβου που λειτουργεί στην περιοχή.

Η γεωγραφική επέκταση του δικτύου επιτρέπει σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή τεχνολογική υποδομή να συνδεθούν στο WANA, και με αυτόν τον τρόπο να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που υπάρχουν στο κεντρικό δίκτυο. Ήδη με πόλεις όπως ο Πύργος, η Πάτρα, η Ζαχάρω, η Κυπαρισσία, η Καλαμάτα και το Αγρίνιο υπάρχει πλήρης ένωση και υπάρχουν σχέδια για διασύνδεση ακόμα πιο απομακρυσμένων περιοχών όπως η Αθήνα. Με την προοπτική της σύνδεσης με το μεγάλο αυτό ενοποιημένο ασύρματο δίκτυο, μικρές ασύρματες "νησίδες" δημιουργούνται σε άλλες πόλεις (πχ. Η Ζαχάρω) ή νησιά με την αμέριστη βοήθειά μας σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Για όσες ασύρματες "νησίδες" η αμιγώς ασύρματη διασύνδεση είναι αδύνατη, επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται με συμβατικές τεχνολογίες (γρήγορες ADSL ή SDSL γραμμές) και προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες (VoIP, http browsing).
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Ποιες είναι οι σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει το WANA;

Το WANA θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μικρό internet από την άποψη ότι κάποιος μπορεί να συναντήσει ή να δημιουργήσει υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στο παγκόσμιο δίκτυο και να τις διαμοιραστεί με οποιονδήποτε χρήστη του από άκρη σε άκρη! Να αναφέρουμε επίσης πως μιας και το WANA είναι διασυνδεδεμένο ασύρματα με τα όμορα δίκτυα Πατρών (PWMN), Αγρινίου (WirAN), Μεσσηνίας (MSWN) και σύντομα με των Αθηνών (AWMN), αυτές οι υπηρεσίες δεν περιορίζονται από τα γεωγραφικά σύνορα της Αμαλιάδας, αλλά από τα όρια και το μεράκι των μελών του! Η κύρια διαφορά είναι ότι το internet είναι αχανές και απρόσωπο ενώ το WANA είναι ένα δίκτυο ανεξάρτητο φτιαγμένο από εμάς για εμάς. Έτσι μπορούμε να συναντήσουμε:

  • Yπηρεσίες επικοινωνίας (VoIP τηλεφωνία, fora, mail servers, instant messaging applications),
  • Yπηρεσίες ανταλλαγής δεδομένων (P2P file sharing, FTP servers, video/image/audio galleries),
  • Yπηρεσίες ψυχαγωγίας (online multiplayer games, audio and video streaming),
  • Yπηρεσίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης (online tutorials, wikis, weather forcasting) και άλλα.
Το σημαντικότερο είναι ότι το εσωτερικό δίκτυο επιτρέπει αμφίδρομες υψηλές ταχύτητες επιτρέποντας συμμετρικό upload / download. Σήμερα οι ταχύτητες κυμαίνονται από 5Μbit/s για το σύνολο client κόμβων ενός σημείου πρόσβασης (Access Point), έως τα 30-40Mbit/s ανά σύνδεση για τους κόμβους κορμού. Φυσικά η ταχύτητα αυτή μπορεί να αυξηθεί αφού επιτρέπονται πολλαπλές ταυτόχρονες συνδέσεις ανά κόμβο κορμού.

Πέρα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η κοινότητα του WANA διαθέτει επιπλέον φυσική υπόσταση, η οποία μεταφράζεται σε βοήθεια και εκπαίδευση στα μέλη της μέσω των συναντήσεων της κοινότητας. Η τεχνογνωσία μεταφέρεται από τον έναν στο άλλο, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την διατήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Αν συνδεθώ στο δίκτυο θα έχω και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet);

Το δίκτυο μας λειτουργεί σαν ένα μικρό internet, είναι μία μικρογραφία του. Όμως δεν είναι internet . Επίσης δεν είμαστε ISP, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρική παροχή και όποιος μπαίνει στο δίκτυο μας δεν θα έχει αυτόματα Internet. Ωστόσο έχουμε φτιάξει μια υποδομή, που επιτρέπει υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων αμφίδρομα, εσωτερικά στο δίκτυο μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μέλη μας για διάφορες υπηρεσίες (μία από αυτές είναι και ο διαμοιρασμός internet). Είναι στην ευχέρεια - θέληση όμως, όσων κατέχουν μια γραμμή στο internet να την διαμοιράσουν αφιλοκερδώς στο δίκτυο (είτε ανοιχτά σε όλους είτε μετά από συνεννόηση), χωρίς όμως εγγυήσεις συνεχόμενης παροχής.

Η γενική πολιτική μας είναι να λέμε σε όσους θέλουν αποκλειστικά και εγγυημένα internet να απευθυνθούν σε κάποιον από τους γνωστούς ISP. Από την άλλη υπάρχουν επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσθέτουν αξία στο δίκτυο μας και είναι αυτές που κάνουν τον κόσμο που συνδέεται στο δίκτυο μας να παραμένει σε αυτό.

Σημ: Αν και είναι αυτονόητο να διευκρινίσουμε ότι απαγορεύεται κατηγορηματικά ο διαμοιρασμός Internet με οικονομικό αντάλλαγμα (αλλά και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας) μέσω του δικτύου μιας και αποτελεί μία ανοιχτή κοινότητα.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Ποια είναι η τεχνολογική υποδομή του δικτύου;

Ως τεχνολογική κοινότητα το WANA κάνει εκτενή χρήση της ομάδας των IEEE 802.11x προτύπων και λειτουργεί στις ελεύθερες ISM μπάντες των 2,4 και 5,4 GHz. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό, όμως, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα μητροπολιτικά δίκτυα είναι το γεγονός ότι λειτουργεί εξ ολοκλήρου στους 5 GHz! Τα σημεία πρόσβασης, δηλαδή, λειτουργούν χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο 802.11a με αποτέλεσμα και οι τερματικοί πελάτες να πετυχαίνουν πολύ μεγάλες ταχύτητες της τάξεως των 20-22mbps! Βέβαια, σε αρκετά σημεία έχουν στηθεί και hotspots έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα και με εξοπλισμό που λειτουργεί με βάση το 802.11b/g.

Τα τελευταία χρόνια στο WANA έχει δοκιμαστεί (και αργότερα έχει περαστεί σε πραγματικές συνθήκες) εξοπλισμός από μια μεγάλη γκάμα κατασκευαστών. Το πρωτόκολλο δρομολόγησης που χρησιμοποιείται στο δίκτυο είναι το BGP.

Οι ιδιοκατασκευές εξοπλισμού είναι σύνηθες φαινόμενο. Συχνά πραγματοποιούνται workshops για να γίνουν τα νέα μέλη ικανά ώστε να φτιάχνουν τα δικό τους εξοπλισμό και καλώδια, αλλά να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα μελλοντικά μέλη του δικτύου. Η υποδομή και η μεγάλη κλίμακα του δικτύου παρέχει μιας πρώτης τάξεως πλατφόρμα για πειραματισμό πάνω σε ασύρματες τεχνολογίες, πρωτόκολλα, δρομολόγηση και υπηρεσίες σε πραγματικές συνθήκες.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
γιατί χρειαζόμαστε τον σύλλογο του wana; ποιος είναι ο ρόλος του;

ο σύλλογος του wana αποτελεί τη νομική υπόσταση του δικτύου. σύμφωνα με το καταστατικό του, διέπεται από ανοιχτό - πλουραλιστικό - συμμετοχικό χαρακτήρα και η λειτουργία του χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπική. ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός ως προς το δίκτυο και αποτελεί την έκφραση του δικτύου σε δημόσιους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς, συλλόγους, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. επιπλέον διατηρεί με τακτικές και έκτακτες εισφορές, κοινό ταμείο και εξοπλισμό, με σκοπό την αξιοποίησή τους προς όφελος συνολικά του δικτύου και των μελών του.

το έργο που έχει παρουσιάσει είναι σημαντικό σε θέματα όπως η παρουσία και προβολή του δικτύου, η συντήρηση κεντρικών υπηρεσιών, η εκπαίδευση των μελών του, η διαχείριση και επέκταση του δικτύου η συνεργασία με άλλους φορείς και η σύσφιξη των σχέσεων με διάφορες εκδηλώσεις. η συμμετοχή των μελών του δικτύου στο σχήμα του συλλόγου είναι προαιρετική, όμως είναι σημαντική για την ενίσχυση της λειτουργίας του. ο σύλλογος δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τα μέλη που τον απαρτίζουν και επομένως χρειάζεται την συμμετοχή όλων όσων μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Πώς συμμετέχει κάποιος ενεργά στην ανάπτυξη του δικτύου;

Το WANA λειτουργεί σαν ένα μικρό διαδραστικό Internet όπου δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση και χωρίζεται σε δύο αλληλοσυνδεόμενα μέρη: την υποδομή και τις υπηρεσίες. Η υποδομή αναπτύσεται κάθε φορά που κάποιο μέλος του δικτύου δημιουργεί έναν νέο κόμβο ή μια νέα ασύρματη διασύνδεση υψηλής ταχύτητας διαμεταγωγής δεδομένων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός partial mesh δικτύου.

Οι υπηρεσίες έρχονται να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή. Κάθε μέλος του δικτύου μπορεί να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία η οποία θα είναι χρήσιμη για τα άλλα μέλη του δικτύου και να καρπωθεί τις ήδη υπάρχουσες. Στο WANA παρέχεται ήδη μια μεγάλη γκάμα από ψηφιακές υπηρεσίες (επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, διαχείρισης, εκπαίδευσης κλπ) και η λίστα τους αυξάνεται διαρκώς.
 

thanasis

Active Member
Wireless Users
Εγγραφή
6 Αυγούστου 2006
Αναρτήσεις
1.556
Reaction score
10
Points
38
Είναι επιβλαβής η ακτινοβολία του wifi εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο δίκτυο;

Λόγω του ότι μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενες συνθήκες που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου ένα ναι ή ένα όχι σίγουρα δε θα ήταν η ενδεδειγμένη απάντηση. Ωστόσο συγκρίνοντας τα διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μας περιβάλουν η ισχύς των wifi δικτύων είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα που είναι ευρέως διαδεδομένα, η ισχύς των δικτύων wifi είναι υποδεκαπλάσια. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι κεραίες wifi του δικτύου τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (συνήθως σε ταράτσες) σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από εμάς σε σχέση με τα κινητά που λειτουργούν λίγα εκατοστά από τον εγκεφαλό μας. Ως εκ τούτου τα ασύρματα wifi δίκτυα κρίνονται ασφαλώς πιο ασφαλή από τα κινητά. Η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά. Γι' αυτό τον λόγο για την δημιουργία εξωτερικής wifi σύνδεσης απαιτείται οπτική επαφή χωρίς εμπόδια ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο στα κινητά.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελετητικών οργανισμών και των κρατών για τα απόλυτα «όρια επικινδυνότητας» της έκθεσης στην ακτινοβολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε γίνεται αναφορά σε «όρια ασφαλείας», αλλά σε «όρια επικινδυνότητας».

Συνοψίζοντας:

  • ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε όλοι.
  • ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα ασύρματα τηλέφωνα(DECT) που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι.
  • ΟΜΩΣ δεν παύει και τα wifi να εκπέμπουν ακτινοβολία και η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία των μικροκυμάτων ΙΣΩΣ είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Προς το παρόν αποφεύγουμε τις υπερβολές και την άσκοπη χρήση (για παράδειγμα να το χρησιμοποιούμε εντός του σπιτιού). Διατηρούμε τα επίπεδα εκπομπής σε μηδενική στάθμη και μέσα στα νόμιμα όρια όπως ορίζονται αυτά από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.



----------
Παρακαλώ το thread αυτό να μείνει καθαρό, να γίνει sticky ή καλύτερα announcement, credit για το FAQ στους SeniorTiago και KoRkodilas
 
Status
Not open for further replies.
Top Bottom